پروژه و پیشینه تحقیق
روند انتخاب محل دامپ باطله های سنگی
معدن گل گهر سیرجان
22 صفحه
بصورت فایل ورد
قسمتی از متن:
1-1- مقدمه:
انتخاب محل دپو یک مشکل پیچیده مهندسی میباشد که شامل ملاحظات مالی، زیست محیطی و ایمنی است [1]، هدف از این مطالعات یافتن مکانی است که کمترین اثرات سو استفاده را برای محیط زیست و منابع اطراف داشته باشد [2] .با در نظر گرفتن هزینهها و قوانین مربوط به مدیرت باطله، تعیین بهترین مکان برای انباشت طولانی مدت مواد بر اساس یک روش انتخاب مناسب کاملا ضروری میباشد [3].
در طراحی دامپ باطله ترکیب درست بررسیهای اولیه از لحاظ فنی، اکولوژیکی[1] و اقتصادی مورد نیاز است. یکی از عوامل مهم در برنامهریزی معدنکاری روباز انتخاب محلهای مناسب برای روباره و باطلههای سنگی در طول عمر معدن است. در گذشته انتخاب محل مناسب روند سادهای داشت؛ فاصله افقی و عمودی تا معدن برای هر متغیر اندازهگیری میشد، محلی که کمترین فاصله را داشت بهترین مورد بود. در طرح ریزی تخلیه سنگ باطله مشکلات فنی و اقتصادی بیشتر و مهمتری وجود دارد؛ که نیاز است با استفاده از نظر کارشناسان پارامترهای موثر بر تعیین مکان دامپ باطلههای سنگی تعیین شود. در نتیجه به هنگام ارزیابی مکانهای انباشت باطله باید مکانهایی انتخاب شوند که نه تنها از نظر فنی و تکنیکی بلکه از نظر زیست محیطی مناسب بوده و در دراز مدت پایدار باشند؛ زیرا انتخاب نادرست محل انباشت باطله خسارات جبران ناپذیری خواهد داشت [4].
در فصل پیش رو مراحل انتخاب محل دامپ باطلههای سنگی توضیح داده میشود؛ و پارامترهای موثر در انتخاب با توجه به تحقیقات قبلی در سه مورد بیان شده است.
1-2- کلیات:
طراحی و ساخت تجهیزات انباشت باطله و انجام عملیات مربوطه معمولا بخش قابل توجهی از هزینههای سرمایهای و عملیاتی معدنکاری را به خود اختصاص میدهد. در ایالات متحده هزینههای انباشت باطلههای آبدار به یک دلار بر تن میرسد. این هزینهها برای مکانهای انباشت واقع در مناطق کوهستانی یا شیبهای تند میتواند با افزایش همراه باشد [5].
با در نظر گرفتن هزینهها و قوانین مربوط به مدیرت باطله، تعیین بهترین مکان برای انباشت طولانی مدت مواد بر اساس یک روش انتخاب مناسب کاملا ضروری میباشد. انتخاب بهترین مکان برای انباشت باطلهها، اولین قدم جهت رسیدن به حداقل مخاطرات زیست محیطی، حداکثر ظرفیت و حداقل هزینه مربوط به سرمایهگذاری اولیه و عملیات اجرایی میباشد. در این راستا هدف اصلی کمینه نمودن آثار سو زیست محیطی و هزینهها میباشد لذا ارزیابی محل بالقوه بدون بررسیهای محلی، جمعآوری اطلاعات، زمانبندی و بودجهبندی مناسب امکانپذیر نمیباشد [5].
باطله حاصل از معادن در سطح زمین و به صورت کپههایی انبار میشوند که مناظر طبیعت را بد شکل میکنند [6].
سنگ باطله معمولا درشت است و به صورت تکههای سنگ، یا تخته سنگهای همراه با ذرات ریز طبقه بندی میشوند. گزینههای دفع مواد باطله شامل، درهها، دامنه تپهها، تپه ماهورها، و یا به صورت خاکریز میباشد. انتخاب نهایی محل دفع باطله معمولا بر اساس نقشه برداری دقیق محل، نتایج طراحی مهندسی و مطالعات هزینه، ارزیابی اثرات زیست محیطی و نتیجه جلسات عمومی انجام میگیرد [7].
1-3- تاثير روشهاي استخراج در تخريب زمين
تقاضاي روز افزون براي فلزات از يك طرف و كاهش تودههاي ذخاير غني معدني از طرف ديگر به اين معناست كه استخراج ذخاير كم حجم و تودههاي ذخاير غني معدني با عيار كم ضرورت داشته و در نتيجه شركتهاي معدني مجبورند حجم بيشتري از سنگهاي معدني را استخراج، حمل و كانهآرايي كنند و اين روند ادامه مييابد.
به عنوان مثال عيار متوسط مس استخراج شده از 4 درصد در سال 1900 به 5/0 درصد در سال 1975 كاهش يافت در نتيجه تناژ باطلههاي معدني مس از 17 ميليون تن در سال به 290 ميليون تن در سال افزايش يافت [8].
مقدار سنگي كه در عمليات روباز جابهجا ميشود، 11 برابر سنگ جابهجا شده در معادن زيرزميني است؛ زيرا در معادن روباز بايد سنگ باطله استخراج شود تا بتوان به توده معدني دست پيدا كرد اما در معادن زيرزميني كانه ميتواند به طور انتخابي استخراج شود. استخراج ساليانه حدود 23 ميليون تن مواد معدني به معني جابهجايي حداقل 50 ميليون تن خاک (ماده معدني+ باطله) در سال است. تصور اين حجم دستاندازي به طبيعت، ميتواند ابعاد تخريب محيطزيست را نشان دهد.
شکل 1‑1درصد زمین تخریب شده از طریق نوع عملیات در سالهای 1930 تا 1980 در آمریکا را نشان میدهد [9].
- ecological
dump_1546179926_11547_3266_1893.zip1.17 MB |